Η ιστοσελίδα deyaha.gr χρησιμοποιεί cookies.Με την χρήση αυτής της ιστοσελίδας, αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies.

Παγκόσμια Ημέρα νερού

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο στις 22 Μαρτίου, επέτειο που καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1992, όπως προβλέπεται στις οδηγίες της Ατζέντας 21, αποτέλεσμα της διάσκεψης του Ρίο.

Το θέμα της φετινής έκδοσης, «Επιτάχυνση της αλλαγής για την επίλυση της κρίσης του νερού», βασίζεται σε τρεις λέξεις κλειδιά: μάθε, μοιράσου, δράσε, τρεις ενέργειες που πρέπει να κάνει ο καθένας από εμάς, η οικογένεια, το σχολείο, η κοινότητα, υιοθέτηση ενός βιώσιμου τρόπου ζωής για την ενίσχυση και διατήρηση του νερού, ένα πολύτιμο αγαθό που πρέπει να διατηρηθεί και να ληφθεί μέριμνα για τις μελλοντικές γενιές.

Το νερό είναι το πιο πολύτιμο στοιχείο για τον άνθρωπο, χρησιμοποιείται για να πιει, να μαγειρέψει, να πλύνει, να παίξει, να καλλιεργήσει φυτά και λουλούδια, εν ολίγοις, είναι ένας πόρος χωρίς τον οποίο δεν θα υπήρχε ζωή στη γη. Γνωρίζατε ότι υπάρχει μια μέρα αφιερωμένη στο νερό; Ας μιλήσουμε για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, δηλαδή μια γιορτή κατά την οποία γιορτάζεται αυτή η μοναδική και απαραίτητη πηγή ζωής που πρέπει όλοι να διαφυλάξουμε. Θα θέλατε να μάθετε περισσότερα; Τότε βρίσκεστε στο σωστό μέρος, διαβάστε αυτό το άρθρο και θα μάθετε ότι υπάρχει ένας κόσμος που πρέπει να ανακαλύψετε σε μια σταγόνα νερό!

 

Γιατί γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Νερού; 

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού  (World Water Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου και είναι ένα γεγονός που επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο.

Αναρωτιέστε γιατί είναι τόσο σημαντικό;

 
Απλό: γιατί το νερό είναι πολύτιμος πόρος για εμάς και για τον πλανήτη μας. Σκεφτείτε μόνο ότι το 71% της επιφάνειας της γης αποτελείται από νερό, από το οποίο μόνο το 10% περίπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανθρώπινη χρήση, ενώ στο σώμα ενός ενήλικα υπάρχει περίπου το 60% και σε αυτό ενός παιδιού ξεπερνά το 75%.
 
Αλλά ας κάνουμε ένα βήμα πίσω στο χρόνο για να εντοπίσουμε την προέλευση αυτού του πολύ ιδιαίτερου γεγονότος.
 
Ήταν το 1992 όταν τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) αποφάσισαν να καθιερώσουν την Παγκόσμια Ημέρα Νερού. μια γιορτή που γιορτάζει τη σημασία ενός πόρου που είναι η βάση της ζωής όλων μας και που μας υπενθυμίζει τη σημασία της διατήρησης του υδάτινου πόρου στον πλανήτη, προωθώντας πρωτοβουλίες σε όλες τις χώρες που στοχεύουν στην καταπολέμηση της φτωχοποίησης και της σπατάλης του στον κόσμο .
 
Παρεμπιπτόντως, γνωρίζατε ότι, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, το νερό του πλανήτη μας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανθρώπινη χρήση μειώνεται όλο και περισσότερο; Είναι μια ανησυχητική κατάσταση για όλους μας και για το μέλλον μας, δεν νομίζετε;
 
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ολόκληρος ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί για ένα τόσο αγαπητό και εξαιρετικά σημαντικό θέμα, με την ελπίδα ότι μια μέρα αυτή η κατάσταση θα αλλάξει.
 
«Το νερό είναι πολύτιμος πόρος: από το 71% του νερού που αποτελεί την επιφάνεια της γης, μόνο το 10% είναι αξιοποιήσιμο για ανθρώπινη χρήση»
 
Το νερό, που ονομάζεται και «μπλε χρυσός του πλανήτη» είναι πρωταρχικό αγαθό όχι μόνο για τον άνθρωπο, αλλά και για τη χλωρίδα και την πανίδα της γης. Μια θεμελιώδης πηγή που είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε!
 
 
Πώς να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της λειψυδρίας;
 
Σίγουρα η εύρεση κατάλληλων λύσεων για την επίλυση του προβλήματος της λειψυδρίας δεν είναι πολύ απλό πράγμα.
 
Αλλά δεν χάθηκαν όλα και, αν κάνετε κι εσείς το ρόλο σας, θα βοηθήσετε στην εξοικονόμηση του νερού.
 
Αλλά πως? Λοιπόν… ξεκινώντας με τα μικρά πράγματα για τις συνήθειές σας.
 
Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές απλές ενέργειες που μπορούμε όλοι να κάνουμε πράξη στην καθημερινότητα όλες της ημέρες, καθώς και κοινωνικές δραστηριότητες που μπορούν να βελτιώσουν τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και έτσι να διατηρήσουν αυτόν τον ζωτικό πόρο για τη γη.
 
Ας δούμε μαζί μερικά παραδείγματα για το τι μπορούμε να κάνουμε όλοι εμείς, με τον δικό μας μικρό τρόπο, στο σπίτι, για να αποφύγουμε τη σπατάλη νερού:
 
• Κλείνετε τη βρύση όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας ή κάνετε ντους.
 
• Προτιμήστε το ντους από το μπάνιο.
 
• Μην μένετε στο ντους για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 
• Χρησιμοποιήστε ξανά το νερό της βροχής και το νερό πλύσης λαχανικών για να ποτίσετε τα φυτά.
 
• Χρησιμοποιήστε νερό μόνο όταν το χρειάζεστε πραγματικά.
 
• Φροντίστε το σύστημα ύδρευσης.
 
Ας χρησιμοποιήσουμε καλά το νερό: 10 κανόνες για να μην σπαταλάμε νερό
 
Βρύση που στάζει?
 
• Μια βρύση που στάζει με ρυθμό 90 σταγόνες ανά λεπτό σπαταλά 4000 λίτρα νερό το χρόνο, μια τρύπα 1 mm σε έναν σωλήνα προκαλεί απώλεια 2328 λίτρων πόσιμου νερού σε μια μέρα. Με την κατάλληλη συντήρηση εξοικονομείτε νερό και χρήματα.
 
Εξάτμιση διπλής κατεύθυνσης
 
• Πάνω από το 30% της κατανάλωσης νερού οικιακής χρήσης οφείλεται στο ξέπλυμα της τουαλέτας, αφού πατώντας το κουμπί χρησιμοποιούνται περίπου 10 λίτρα νερού, όχι πάντα απαραίτητα. Για την αποφυγή περιττών απορριμμάτων, η έξοδος της τουαλέτας (καζανάκι) μπορεί να εξοπλιστεί με συστήματα διαφοροποιημένης ποσότητας, τα οποία θα ρυθμίζονται ανάλογα με τις ανάγκες. Επίσης στην περίπτωση του ξεπλύματος, η συντήρηση είναι πολύ σημαντική, δεδομένου ότι μια τουαλέτα (καζανάκι) με διαρροή μπορεί να καταναλώσει έως και 100 λίτρα την ημέρα.
 
Ο κουβάς είναι αρκετός για το αυτοκίνητο
 
• Το πλύσιμο του αυτοκινήτου με κουβά αντί με τρεχούμενο νερό εξοικονομεί περίπου 130 λίτρα. Εναλλακτικά, το αυτοκίνητο μπορεί ακόμα να μεταφερθεί σε εξουσιοδοτημένα πλυντήρια αυτοκινήτων, εξοπλισμένα με σύστημα συλλογής και καθαρισμού χρησιμοποιημένου νερού.
 
Νερό της βροχής ή επαναχρησιμοποιημένο νερό για τον κήπο
 
• Το πότισμα του κήπου με το συλλεγμένο νερό της βροχής και τα λουλούδια και τα φυτά με αυτό που χρησιμοποιείται ήδη για το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών μπορεί να εξοικονομήσει άλλα 6.000 λίτρα πόσιμου νερού το χρόνο.
 
Κλείστε τη βρύση
 
• Ενώ ξυρίζετε ή βουρτσίζετε τα δόντια σας, δεν είναι απαραίτητο να διατηρείτε τη βρύση συνεχώς ανοιχτή. Ομοίως όταν πλένετε τα πιάτα ή το σαμπουάν μπορείτε να μαζεύετε το νερό σε ένα δοχείο ή στο νεροχύτη και να μην χρησιμοποιείτε συνεχώς τρεχούμενο νερό. Αυτές οι συμπεριφορές επιτρέπουν σε μια τριμελή οικογένεια να εξοικονομεί περίπου 6.000 λίτρα νερού το χρόνο.
 
Καλύτερα κάντε ένα ντους
 
• Κάνοντας ντους αντί για μπάνιο εξοικονομούνται 1.200 λίτρα πόσιμου νερού το χρόνο. Για ένα ντους μπορείτε να καταναλώσετε από 20 έως 50 λίτρα νερό, σχεδόν πέντε φορές λιγότερο από ένα μπάνιο στην μπανιέρα.
 
 
Σεβόμαστε το περιβάλλον
 
• Η υπερβολική δόση σκληρών χημικών ουσιών χρησιμοποιείται συχνά για τον καθαρισμό των πιάτων και του σπιτιού. Η επιλογή απορρυπαντικών συμβατών με το περιβάλλον και η προσοχή ώστε να μην πετάτε στερεά απόβλητα στις αποχετεύσεις μπορεί να αποτρέψει τη ρύπανση των ποταμών και των θαλασσών.
 
Και για τις διακοπές ...
 
• Όταν πηγαίνετε διακοπές ή, εν πάση περιπτώσει, λείπετε από το σπίτι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, είναι καλή πρακτική να κλείνετε την κεντρική βάνα του νερού στο φρεάτιο, αποφεύγοντας δυσάρεστες εκπλήξεις από ξαφνικές βλάβες ή βλάβες του συστήματος.
 
Μπορούν αυτές οι συμβουλές να φαίνονται ασήμαντες και προφανείς; Αλλά αυτό δεν είναι ακριβώς έτσι! Τέλος, πολύ σημαντική είναι η συμμετοχή και η δέσμευση θεσμικών δομών, που έχουν ως αποστολή την προώθηση του διαλόγου και της συνεργασίας στον κόσμο, προκειμένου να διατηρηθεί το νερό και να γίνει προσβάσιμο σε παγκόσμιο επίπεδο, πραγματοποιώντας εκστρατείες ευαισθητοποίησης σε όλα τα κράτη.