ΝΕΡΟ : 9 Απλοί Κανόνες δια την Οικονομία του
1. Κλείσε την βρύση ενώ πλένεις τα δόντια η ξυρίζεσαι.
Απόφυγε την κατανάλωση του νερού είναι η κυριότερη πηγή της οικονομίας εις την ύδρευση. Η βρύση της λεκάνης στο μπάνιο έχει μια παροχή πάνω από 10λίτρα το λεπτό, εάν είναι ανοικτό όταν πλένουμε τα δόντια μας , χάνονται άδικα 30λιτρα πόσιμου νερού . Κατά την διάρκεια του ξυρίσματος είναι σωστό να κλείσουμε την τάπα εις την λεκάνη ώστε να συσσωρευτεί νερό με σκοπό τον καθαρισμό του ξυραφιού.
2. Έλεγξε και διόρθωσε ακόμη τις μικρές διαρροές : μια βρύση που στάζει καταναλώνει χιλιάδες λίτρα νερού.
Με ένα ρυθμό των 90 σταγόνων το λεπτό χάνονται άδικα 4.000 λίτρα νερού τον χρόνο. Μια σωστή και σταθερή συντήρηση των εγκαταστάσεων ύδρευσης στο σπίτι συμβάλει στην αποταμίευση του νερού ύδρευσης και χρημάτων.
Για να προσδιορίσουμε αν υπάρχουν διαρροές η συμβουλή είναι να γίνει η ακόλουθη εργασία : το βράδυ, πριν να πάτε δια ύπνο, ελέγξτε όλες τις βρύσες ότι είναι κλειστές , και κοιτάξτε εις το υδρόμετρο το νούμερο που γράφει της κατανάλωσης νερού έως τώρα. Το πρωί, πριν να χρησιμοποιήσετε νερό, ελέγξτε πάλι το υδρόμετρο κοιτώντας το νούμερο που γράφει. Μια διαφορά, ακόμη και μικρή, μεταξύ των δυο αναγνώσεων σημαίνει ότι υπάρχει απώλεια νερού ( από το καζανάκι του WC, στις βρύσες η πιθανόν εις τους σωλήνες) που σημαίνει ότι χάνετε νερό αλλά μπορεί να προκαλέσει και ζημιά στις εγκαταστάσεις του σπιτιού. Για παράδειγμα : μια τρύπα ενός χιλιοστού σε έναν σωλήνα χάνει πάνω από 2.300λιτρα (2,30m3) νερού πόσιμου σε μόνο μια μέρα !
3. Χρησιμοποίησε με τρόπο υπεύθυνο τον καταρράκτη του WC.
Το 30% από την κατανάλωση του νερού σε ένα σπίτι προέρχεται από τον καταρράκτη στο WC. Κάθε φορά που πιέζουμε τον διακόπτη εις το καζανάκι φεύγουν προς τον καταρράκτη 10-12 λίτρα νερού. Πολλές φορές αυτό μπορεί να γίνει μόνο δια ένα κομματάκι από το χαρτί υγείας που είναι μέσα !
Η εγκατάσταση ενός καζανάκι WC με διπλό πλήκτρο , δηλαδή με διαφορικό έλεγχο του ξέρουμε βάση την ανάγκη της κατανάλωσης, επιτρέπει την οικονομία σε δεκάδες χιλιάδες λίτρα νερού τον χρόνο. Ακόμη άλλος τρόπος είναι να τοποθετήσουμε μια φιάλη πλαστική γεμάτη με νερό των 1,50λιτρων με αποτέλεσμα να μειωθεί ο όγκος του νερού που είναι δια κατανάλωση από το καζανάκι στο WC., είναι τρόπος απλός αλλά αποτελεσματικός, τα αντίστοιχα λίτρα στην φιάλη τα εξοικονομούμε : δια παράδειγμα σε μια οικογένεια με 4 άτομα , όπου κάθε άτομο χρησιμοποιεί το καζανάκι 5 φορές την ημέρα , μπορεί να κάνει οικονομία νερού κατά 10.000λιτρα (10m3) τον χρόνο !
4. Χρησιμοποίησε το πλυντήριο η το πλυντήριο πιάτων με τρόπο ώστε να είναι πάντα γεμάτο , εξοικονομείς νερό και ενέργεια (ρεύμα).
Το πλυντήριο και το πλυντήριο πιάτων καταναλώνουν δια κάθε πλύσιμο περίπου 80-120 λίτρα νερού ανεξάρτητα από το φορτίο . Είναι αναγκαίο να χρησιμοποιούνται αυτές οι συσκευές μόνο όταν είναι αναγκαίο και με γεμάτο τον χώρο που έχουν. Ο έξυπνος τρόπος τον ηλεκτρικών συσκευών εις το σπίτι μας επιτρέπει να κάνουμε μεγάλη οικονομία στο νερό και_στο_ηλεκτρικό_ρεύμα.
Το ανώτερο φορτίο που μας επιτρέπει η κάθε συσκευή να τοποθετήσουμε αναγράφετε εις το εγχειρίδιο οδηγιών της συσκευής. Σε περίπτωση αντικατάστασης του πλυντηρίου η πλυντηρίου πιάτων η συμβουλή είναι να γίνει η απόκτηση των μοντέλων σε ‘’CLASS A’’, όπου το κόστος αρχικό της αγοράς θα αποσβεστεί από την οικονομία που θα έχουν στο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Όπου πολλές από της οικιακές συσκευές έχουν υιοθετήσει προγράμματα οικονομικά στην λειτουργία τους : μαθαίνουμε να τα χρησιμοποιούμε καλύτερα!
5. Τοποθέτησε στις βρύσες ένα απλό μειωτή -ελέγχου : μπορείς να κάνεις οικονομία μέχρι και 50% του νερού.
Ο μειωτής-ελέγχου η ‘’airton’’ , είναι μικρά εξαρτήματα που, μέσω ενός συστήματος αερισμού μειώνουν την ποσότητα του νερού στην έξοδο της βρύσης.
Αυτά τα εξαρτήματα στην αγορά υπάρχουν σε μαγαζιά με υδραυλικά είδη η μέσω του internet σε κόστος ολίγων ευρώ, τοποθετούνται σε λίγο χρόνο στις βρύσες της κουζίνας και του μπάνιου στις θέσεις των ειδών φίλτρου δια το ασβέστιο : ένα μικρό βήμα δια μια μεγάλη αποταμίευση!
6. Για να πλύνεις τα πιάτα η τη σαλάτα χρησιμοποίησε μια λεκάνη και το νερό από την βρύση να είναι μόνο δια ξέπλυμα.
Ένα καλό πλύσιμο δια την σαλάτα η τα φρούτα δεν είναι ανοίγοντας να τρέχει νερό από την βρύση διότι τρέχει πολύ νερό , αλλά γεμίζοντας μια λεκάνη με νερό και με την βοήθεια των δακτύλων τα πλύνουμε. Έτσι το νερό θα μπορούσε μετά να χρησιμοποιηθεί δια το πλύσιμο των φυτών στο σπίτι. Το ίδιο ισχύει και δια το χειροποίητο πλύσιμο των πιάτων.
7. Πλύσου με το ντους : μπορείς να κάνεις οικονομία μέχρι 75%
Ένα μπάνιο ζεστό στην μπανιέρα είναι σίγουρα μια πρακτική ξεκούρασης αλλά , δυστυχώς , χρειάζεται μέχρι 150λιτρα νερού. Η χρησιμοποίηση του ντους είναι πιο τονωτικό και αναζωογονητικό , αλλά προ παντός χρειάζονται μεταξύ 40 και 50λίτρα νερού λιγότερο. Αυτή η οικονομία νερού μπορεί να αυξηθεί ακόμη εάν τοποθετήσουμε ένα μοντέρνο μειωτή παροχής στο σημείο εξαγωγής διάχυσης του νερού.
8. Μην πλένεις το αυτοκίνητο χρησιμοποιώντας το πόσιμο νερό.
Θυμήσου ότι το νερό αξίζει μια τύχη καλύτερη. Το πλύσιμο του αυτοκινήτου χρησιμοποιώντας νερό πόσιμο έχει απαγορευθεί ήδη από κάποιες ΔΕΥΑ καθώς και σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη όπου οι παραβάτες αντιμετωπίζουν τον νόμο.
Εάν απευθύνεστε σε πλυντήριο αυτοκινήτων είναι καλό να πληροφορείσθε εάν στην εγκατάσταση υπάρχει ανακύκλωση η επαναφορά του νερού εις το σύστημα του πλυντηρίου.
9. Μην ποτίζετε τον κήπο η το γκαζόν την νύκτα χρησιμοποιώντας το πόσιμο νερό.
Το πότισμα του κήπου η του γκαζόν χρησιμοποιώντας πόσιμο νερό απαγορεύετε ήδη σε κάποιες ΔΕΥΑ καθώς και σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη όπου οι παραβάτες αντιμετωπίζουν τον νόμο.
Για το πότισμα του κήπου η του γκαζόν σας συμβουλεύουμε να συλλέξετε νερό της βροχής και να διαλέξετε φυτά που χρειάζονται λιγότερο νερό για πότισμα (φυτά ‘’xenophile’’).
Τα πιατάκια στο κάτω μέρος στις γλάστρες στα μπαλκόνια μπορούν να γεμίσουν από το νερό που είναι για πλύσιμο σαλάτας η φρούτων στη λεκάνη.
Το νερό της βροχής μπορεί να συσσωρευτεί μέσω των καναλιών (λούκια) της στέγης σε μια δεξαμενή αποθήκευσης. Η σωστή διαχείριση της αποθήκης του αποθηκευμένου βρόχινου νερού μα ς επιτρέπει να ποτίσουμε τον κήπο το γκαζόν καθώς και το αυτοκίνητο χωρίς να καταναλώνουμε το πόσιμο νερό.