Η ιστοσελίδα deyaha.gr χρησιμοποιεί cookies.Με την χρήση αυτής της ιστοσελίδας, αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies.

Παγκόσμια Ημέρα Νερού - 22 Μαρτίου 2021

 

Η Παγκόσμια Ημέρα του Νερού γιορτάζεται στις 22 Μαρτίου, που ιδρύθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1992 ως αναπόσπαστο μέρος των οδηγιών της Ατζέντας 21, που εγκρίθηκαν από τη Διάσκεψη του Ρίο για την αειφόρο ανάπτυξη (1992) για να εστιάσουν την προσοχή στη σημασία αυτού του φυσικού περιουσιακού στοιχείου και να υπενθυμίσουν την ανάγκη για τη χρήση του με υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο.

Κάθε χρόνο το UN-Water, ο συντονιστικός φορέας μεταξύ των Οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών για όλα τα θέματα που σχετίζονται με το νερό, προτείνει κάθε χρόνο ένα θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα των Υδάτων που εστιάζει σε μια συγκεκριμένη πτυχή της διατήρησης των υδάτινων πόρων. Αυτό για το 2021 είναι "Εκτίμηση νερού" ή εξερεύνηση της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και πολιτιστικής αξίας που αποδίδουν οι άνθρωποι στο νερό.

Το νερό αποκτά διαφορετική αξία ανάλογα με τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτιστικές συνθήκες των ανθρώπων. Εκτός από τη νομισματική του αξία, το νερό έχει μια τεράστια και πολύπλοκη αξία για τις οικογένειες, τα τρόφιμα, τον πολιτισμό, την υγεία, την εκπαίδευση, την οικονομία και την ακεραιότητα του φυσικού μας περιβάλλοντος. Εάν παραμελήσουμε οποιαδήποτε από αυτές τις αξίες, διακινδυνεύουμε την κακή διαχείριση αυτού του πεπερασμένου και αναντικατάστατου πόρου. Ο στόχος της αειφόρου ανάπτυξης 6 της ατζέντας του ΟΗΕ έως το 2030 προβλέπει τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας και της βιώσιμης διαχείρισης των εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης για όλους. Χωρίς πλήρη κατανόηση της πραγματικής πολυδιάστατης αξίας του νερού, δεν θα είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε αυτόν τον θεμελιώδη πόρο προς όφελος όλων.

Απλώς για να μοιραστούμε όλους τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους το νερό ωφελεί τη ζωή μας, η κοινωνική Εκστρατεία “What does water mean to you” (Τι σημαίνει το νερό για εσένα) #Water2me, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Θα ολοκληρωθεί στις 22 Μαρτίου 2021 και η οποία θα επιτρέψει την προετοιμασία μιας ειδικής έκθεσης με το πληροφορίες που συλλέγονται.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό, θα κυκλοφορήσει η ετήσια World Water Development Report (WWDR 2021), συντονισμένη από το World Water Assessment Program (WWAP) dell’UNESCO  με τη συνεργασία 32 οντοτήτων των Ηνωμένων Εθνών και 41 εταίρων, η οποία επικεντρώνεται στα διάφορα στρατηγικά ζητήματα του νερού και στοχεύει στον εξοπλισμό των υπευθύνων λήψης αποφάσεων με τα εργαλεία για την εφαρμογή της αειφόρου χρήσης των υδάτινων πόρων. Προκειμένου να προσεγγιστεί ένα ευρύ φάσμα αναγνωστών, σε διαφορετικά επίπεδα και από διάφορες γεωγραφικές περιοχές, το WWDR περιλαμβάνει επίσης ορισμένες περιφερειακές αναλύσεις, σημεία πρόσβασης, παραδείγματα και ιστορίες.

Η ασφάλεια του εφοδιασμού με νερό αποτελεί όλο και μεγαλύτερη ανησυχία παγκοσμίως Οι αρνητικές επιπτώσεις της λειψυδρίας, των πλημμυρών και της ρύπανσης έχουν συμπεριλάβει κινδύνους που σχετίζονται με το νερό μεταξύ των 5 κορυφαίων παγκόσμιων απειλών στις ετήσιες εκθέσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Όπως σημειώθηκε σε μια έκθεση της WWF και DWS (ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη), ακόμη και η πανδημία, που βρίσκεται πλέον στην κορυφή της λίστας κινδύνων με τη μεγαλύτερη επίδραση στην Global Risks Report 2021”, (Έκθεση παγκόσμιων κινδύνων 2021), υπήρχε από το 2006 , όμως ο κόσμος βρέθηκε εντελώς απροετοίμαστος.

Μέχρι σήμερα, υπάρχουν 785 εκατομμύρια άνθρωποι που δεν έχουν πηγή πόσιμου νερού και 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε βασική αποχέτευση. Επιπλέον, εάν τα ποτάμια, οι λίμνες και οι υγρότοποι του κόσμου εξακολουθούν να υποβαθμίζονται και οι τεχνητές πιέσεις στους παγκόσμιους υδάτινους πόρους εξακολουθούν να μην είναι βιώσιμες, εκτιμάται ότι έως το 2050 το 51% του πληθυσμού και το 46% του παγκόσμιου Α.Ε.Π. θα υπόκεινται σε υψηλά επίπεδα κινδύνου για το νερό, σύμφωνα με τα σενάρια Water Risk Filter.

Απαιτούνται επαρκείς κρατικές και ιδιωτικές επενδύσεις για την αποφυγή καταστροφικών οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών επιπτώσεων στην κρίση του νερού. Ακόμη και για εταιρείες, όπως σημειώνεται στην πρόσφατη Έκθεση του Carbon Disclosure Project (CDP), η ασφάλεια των υδάτων θα πρέπει να είναι μία από τις επενδυτικές προτεραιότητες, καθώς οι σχετικοί κίνδυνοι θα είναι 5 φορές υψηλότεροι από το κόστος για δράσεις μετριασμού. Επιπλέον, εκτός από τη διαχείριση κινδύνων, μια δραστηριότητα που ζητείται όλο και περισσότερο από τους επενδυτές, θα υπήρχαν επιχειρηματικές ευκαιρίες και το κίνητρο για την οικονομική ανάπτυξη, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας σε μια βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανθεκτική οικονομική ανάκαμψη μετά τον Covid.